15. Stenen van het strand (1)

.

De eerste zeeën en oceanen waren nog niet diep. En er was een heel breed strand bij.
Daar gaan we nu even kijken.

.

[steen nr. 15A: van opzij, van boven]

Steen 15A is een stukje van een oud strand. Hij is bruin en er zitten rechte streepjes in. Aan de andere kant zie je kleine rondjes. Wat zou het zijn? In dit stukje strand leefden miljoenen jaren geleden heel veel kleine beestjes. Een soort wormen. Elke worm maakte een gangetje, een buisje in het zand. Daarin woonde hij. Elke streep of elk rondje in de steen was eens het huisje van zo’n worm.

De wormen zijn er niet meer. De buisjes waar ze woonden zijn opgevuld met zand. Ze zijn nu een fossiel. Hoe die wormen er precies uitzagen weten we niet. We weten wel dat ze ooit geleefd hebben, want we kennen hun stenen buizenhuisjes. Daarom heet de steen BUIZENZANDSTEEN. Zeg maar: BUI-ZEN-ZAND-STEEN.

De strepen en rondjes in deze steen noemen we een LEVENSSPOOR. Een spoor van heel oud leven. Heb jij wel eens een regenworm gezien? Die graven ook gangetjes in de bodem. Zouden ze dat geleerd hebben van die oude wormen?

.

[steen nr. 15B: binnenkant, buitenkant]

Steen 15B is een schelp, dat zie je meteen. Nou denk je misschien: wat is daar nou aan, ik heb genoeg schelpen gezien. Maar dit is wel een bijzonder soort SCHELPDIER. Met ook een bijzondere naam. Hij heet de NOORDKROMP. En hij kan verschrikkelijk oud worden. In 2006 werd er bij IJsland eentje gevonden van meer dan 500 jaar oud! Het was toen het oudste dier ter wereld. We weten niet hoe oud de schelp in de kist precies is. Het schelpdier leeft niet meer. En een van zijn twee kleppen is weg. De overgebleven klep is nu een fossiel. Hou de binnenkant van de schelp tegen je oor. Misschien kun je de zee nog horen ruisen…

 

Wil je naar de tekst luisteren? Klik op het pijltje op de zwarte balk hieronder.

.