16. Stenen van het strand (2)

.

[stenen nr. 16A en 16B]

Heel lang geleden was een deel van Nederland bedekt met een ondiepe, warme zee. In die zee leefden vissen, haaien, ammonieten en schelpdieren. Er was een breed strand bij. Niet met mooi schoon zand, het was meer een modderstrand. Ook op dat strand leefden allerlei dieren, kleine en grote.

Steen 16A is een stukje van de bodem van die ondiepe zee. Het heet KALKSTEEN. Kalksteen ontstaat als heel fijne kalkdeeltjes in het zeewater samenklonteren. Daar komt ook kalk bij uit restjes van dode schelpdieren en andere zeebeestjes. Al die kalkdeeltjes zinken naar de zeebodem en worden daar steen. Bovenop de steen zie je donkere, bobbelige vormpjes. Dat waren vroeger de schelpjes van een schelpdier, een soort mosseltje. De mosseltjes zijn al lang dood, hun schelpjes zijn er ook niet meer. Alleen hun vormpjes zijn nog over, nadat de lege schelpjes werden opgevuld met kalk en zand.

Steen 16B: Deze steen is ook een stuk kalksteen. Hij komt van het strand bij diezelfde ondiepe zee. Wat zie je daar voor vreemds? Het lijkt wel een handje of een poot! Dat is ook zo. Het is pootafdruk van een reptiel, een soort hagedis, die langs het strand liep. Hij heet een SAURIËR . Een moeilijk woord: SOU-RIE-JER. We weten niet precies hoe hij eruit zag. Wel hoe groot hij was: ongeveer 1 meter lang. Hij zwom vaak in zee, maar soms wou hij een stukje op het strand lopen. Om even in de zon te liggen. Of om een lekker hapje te zoeken.

Op de tekeningen hieronder zie je hoe de sauriër afdrukken maakte met zijn poten, terwijl hij door de modder liep.

 

 

We weten in elk geval dat hij daar in de modder liep. Want hij heeft deze afdruk van zijn poot achtergelaten. De afdruk heet een LEVENSSPOOR. Een spoor van leven. In de zon droogde de modder op en werd hard. Later kwam er een nieuw laagje modder overheen. En daarna nog veel meer dikke lagen modder, zand en klei. De voetstap van de hagedis werd zo heel goed ingepakt. Nu is het een fossiel. En wij kunnen hem nog steeds bekijken. Op de tekening zie je hoe de hagedis liep en afdrukken maakte met zijn poten.

Weet je wat het mooiste is? Deze pootafdruk is gevonden in Nederland, vlakbij Winterswijk. Daar was ooit die warme zee met dat strand. Er worden nog steeds fossielen uit die oude zee gevonden. Schelpjes. Pootafdrukken van sauriërs. Botjes van verschillende soorten vissen en reptielen. Ook al zijn deze dieren al miljoenen jaren geleden uitgestorven. Wat een verhaal hè?

Let op: het was geen DINOSAURIËR. Echte dino’s leefden pas later en waren vaak véél groter!

 

Wil je naar de tekst luisteren? Klik op het pijltje op de zwarte balk hieronder.

.